Monday, September 28, 2009

Recetas de familia: sopa de calabacita

This is a recipe that I put together myself based on many others that I read. I'm a fan of butternut squash and the recipe is specially low in calories and satisfying.

Ingredients:
1 lb of butternut squash

1 yellow onion

3 cloves of garlic (or more)

1 green apple peeled and chopped

3 cups of vegetable broth (could use chicken broth)

1 cup of water (or more, depending on desired consistency)

cooking spray (enough to coat bottom of pan)

fresh thyme to taste

salt and pepper

a tsp of fat free sour cream (optional)

Instructions:

Chop the onion and the garlic and saute over medium heat on pan previously coated with cooking spray. After a few minutes add the apple, the squash peeled and seeded, thyme, salt, pepper, vegetable broth and water. Bring to a boil and continue cooking over low heat for 20 minutes or until squash is soft and soup fragrant. You can serve it with a dollop of sour cream on top.
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Esta receta la compuse a partir de otras varias que leí. Me encanta la calabacita y esta receta es especialmente baja en calorías y gratificante.

Ingredientes:

1lb de calabacita (pueden comprarla ya cortada)

1 cebolla amarilla

3 dientes de ajo

1 manzana verde pelada y cortada

3 tazas de caldo de verduras (o caldo de gallina)

1 taza de agua (o más dependiendo de la consistencia deseada)

rocío vegetal

tomillo fresco a gusto

sal y pimienta

crema light (opcional)

Instrucciones:
Cortar la cebolla y el ajo y saltarlo a fuego moderado en una olla con rocío vegetal. Después de unos minutos agragar la manzana, la calabacita pelada y sin semillas, el tomillo, sal, pimienta, caldo y agua. Herbir y cocinar a fuego lento por 20 minutos hasta que la calabaza esté tierna y la sopa tenga la fragancia del tomillo, cebolla y ajo. Se puede servir con una cucharadita de crema encima.
photo by Berenice Favario

Fall: Eat the Season

Fall is finally here and, as promised, I'm posting this season's veggies to spark your imagination and buy the most nutritious food possible. And remember, if organic and local you are living the life. So here goes:
Broccoli, brussels sprouts, cauliflower, cranberries, grapes, kale, pears, pumpkin, swiss chard, winter squash.
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El otoño llegó finalmente y, como había prometido, acá va la lista de las verduras que están en temporada para avivar su imaginación y que compren la comida más nutritiva. Y recuerden que si los vegetales son orgánicos y locales se ganaron la lotería. Sin más preámbulos aquí va la lista:
brócoli, repollitos de brusela, coliflor, arándano, uvas, col rizada, peras, zapallo, acelga, calabaza.